Veelgestelde vragen over werkzaamheden en beheer van bomen in de gemeente Oirschot
Bomen dragen in grote mate bij aan een gezonde en leefbare stad. Ze verbeteren de luchtkwaliteit, bieden schaduw en dragen bij aan de biodiversiteit. Onderzoek toont bovendien steeds duidelijker een verband aan tussen de aanwezigheid van groen en de (mentale) gezondheid van bewoners. Met name bomen spelen hierin een belangrijke rol. Hoe ouder een boom is, hoe groter zijn bijdrage. Daarom is het beheer van bomen erop gericht ze zo oud mogelijk te laten worden en zijn we terughoudend met het kappen van bomen.
De gemeente Oirschot zet zich samen met Jos Kanters Groenvoorziening in om dit voor elkaar te krijgen. Er wordt geïnvesteerd in een goede groeiplaats bij aanplant en het onderhoud is erop gericht om de bomen veilig te houden en te laten groeien.
Op deze pagina vindt u alle informatie over onze werkzaamheden, geplande onderhoudsactiviteiten en wat dit voor u kan betekenen. De meest voorkomende vragen hierover hebben we hieronder beantwoord. Zit uw vraag er niet tussen? Stuur dan een mail naar info@oirschot.nl of neem contact op met een van de wijkcontactpersonen. Samen werken we aan een groen en leefbaar Oirschot!
Snoeiwerkzaamheden najaar 2024/ voorjaar 2025
De gemeente is opgedeeld in drie deelgebieden: de kernen, het buitengebied ten noorden van het kanaal en het buitengebied ten zuiden van het kanaal. Elk jaar wordt 1 van deze deelgebieden onderhouden. Dit betekent dat alle bomen worden gecontroleerd en waar nodig, gesnoeid.
In de periode september 2024 tot en met maart 2025 worden de bomen ten noorden van het kanaal gesnoeid. Voor een gedetailleerd overzicht van de specifieke data en exacte locaties binnen elke wijk of gebied, zullen we binnenkort een uitgebreide planning publiceren, inclusief kaarten en screenshots van de te snoeien gebieden. Houd deze pagina in de gaten voor de laatste updates over de voortgang en eventuele wijzigingen in de planning.
Bekijk ook deze video voor meer informatie:
Veelgestelde vragen
Waarom worden de bomen gesnoeid?
Voor de boom zelf is snoeien bijna nooit nodig, maar voor de omgeving wel. Want we willen niet dat we met de auto tegen een tak aan rijden, of dat er (dode) takken uit een boom vallen. Het snoeien van bomen is dan ook gericht op het veilig houden van die omgeving. Waarbij we niet alleen kijken naar het nu, maar ook naar de toekomst. Hoe kleiner de tak is die afgezaagd wordt, hoe sneller de boom die wond kan dichten.
Snoeit de gemeente alle bomen in openbaar gebied?
Alleen bomen in openbaar gebied die eigendom zijn van de gemeente worden door ons onderhouden (dat wil niet altijd zeggen ook gesnoeid). Bomen die in het bezit zijn van bijvoorbeeld particulieren (voorpootrecht), of op gronden van derden, worden niet door ons onderhouden. Bomen in de bossen die in eigendom zijn van de gemeente worden door Bosgroep Zuid onderhouden. Het onderhoud van de overige bossen behoort tot de beheerder/ eigenaar van het bos.
Wat gebeurt er met snoeihout dat vrijkomt bij het onderhoud van de bomen?
Snoeihout dat vrijkomt met het snoeien van bomen wordt op hopen klaargelegd om te versnipperen. Om efficiënt te werken en overlast te beperken, wordt de versnipperaar niet direct bij de snoeiploeg ingezet, deze volgt op een later moment. Het streven is om het snoeihout voor het weekend op te ruimen. Waar het hout niet kan blijven liggen, wordt dit nog dezelfde dag verwijderd.
Wat gebeurt er met de houtsnippers?
Komende snoeironde worden houtchips naar een biomassacentrale gebracht om er energie van te maken. De gemeente onderzoekt manieren om de houtsnippers circulair te verwerken. Denk hierbij aan het gebruik ervan in paden of als bemesting in borders.
Mogen er bomen worden gesnoeid tijdens het broedseizoen?
De Omgevingswet verbiedt dat beschermde dier- en plantensoorten verstoord of gedood worden. Bij het snoeien van bomen gaat dit dan vooral over broedende vogels, maar ook over holtebewoners zoals vleermuizen. Zolang er volgens een zogenaamde gedragscode wordt gewerkt kan er het gehele jaar gesnoeid worden. Dit houdt in dat snoeimedewerkers opgeleid zijn om beschermde soorten te herkennen. Zo wordt een boom bijvoorbeeld overgeslagen wanneer er een broedende vogel in zit. We proberen zoveel mogelijk buiten het broedseizoen te werken zodat de impact op de fauna zo gering mogelijk is.
Ik heb last van bestrating die omhoogkomt of verzakt door wortels van bomen. Wat kan de gemeente hieraan doen?
Bij overlast van bestrating in het openbaar gebied dient er altijd een melding te worden gemaakt bij de gemeente. Bij een melding zal de gemeente de mogelijkheden voor een passende oplossing onderzoeken. Dit kan bijvoorbeeld het herstellen van het straatwerk zijn, maar er kan ook worden overwogen om het straatwerk open te breken en een plantvak rondom de boom aan te leggen. Wortels die op uw terrein groeien, mag u volgens de wet doorzagen. Omdat u de conditie van de bomen niet negatief mag beïnvloeden adviseren wij u bij wortels dikker dan 4 cm contact op te nemen met de gemeente. In overleg kan dan naar een geschikte oplossing worden gezocht.
Wat doet de gemeente met gevaarlijke bomen?
De gemeente voert minimaal eens per drie jaar een controle uit op alle bomen om de veiligheid te waarborgen. Hierbij wordt ook gemonitord hoe bepaalde situaties, zoals holtes in bomen, zich ontwikkelen en of hier extra aandacht voor nodig is. Naast de reguliere controles reageert de gemeente ook op meldingen van inwoners of derden, als er twijfels zijn over de veiligheid van een boom. Op basis van deze meldingen wordt beoordeeld of aanvullend onderzoek of extra maatregelen noodzakelijk zijn. Als een boom uiteindelijk als onveilig wordt beoordeeld, kan het kappen van de boom de laatste optie zijn.
Wat doet de gemeente aan bladoverlast?
In het najaar worden bladkorven geplaatst, waarvan de locaties te vinden zijn op de website van de gemeente. Deze bladkorven zijn bedoeld om het afgevallen blad van gemeentelijke bomen, dat in uw tuin terechtkomt, te verzamelen. In gemeentelijke plantsoenen blijft het blad liggen om te verteren en zo voedingsstoffen terug te geven aan de beplanting. Waar mogelijk, raden we aan om het blad ook in uw eigen tuin te laten liggen voor hetzelfde doel.